Volgens de Franse president Emanuel Macron is een ingrijpende transformatie noodzakelijk in de Franse economie en in de politieke moraal. Frankrijk moet niet afglijden naar een onbeduidende staat. Dat is ook niet in het belang van Europa. Macron is niet de enige die concludeert dat ingrijpende veranderingen noodzakelijk zijn in Frankrijk. Ik bespreek de volgende boeken:

Guilluy, Chr. (2015).   La France périphérique; comment on a sacrifié les classes populaire.

Guilluy, Chr. (2016).   Le crépuscule de la France d’en haut.

Teinturier, B. (2017).  Plus rien à faire, plus rien à foutre; la vraie crise de la démocratie.

Macron, E  (2017).      Révolution; réconcilier la France.

Wesseling, H. (2012). Charles de Gaulle; De man die nee zei 1890-1970.

 

Lees meer...

 akzo

De CEO van AKZO ageert tegen het bedrijfsleven in de VS. Zij zien een bedrijf als een bouwdoos waar je het ene naar het andere bedrijf als legostenen aan toevoegt. Dat doen ze om de aandeelhouders te plezieren. Maar AKZO als jager is daar niet anders in. Zij voegde in de afgelopen jaren het zeer oer-Zweedse Nobel en het oer-Brits bedrijf ICI aan AKZO toe. Toch ook om de aandeelhouders te plezieren?

 

Lees meer...

 

De kloof tussen geuite waarden en dagelijkse handelingspraktijken

In veel culturen zijn de geuite waarden en strevingen positief geformuleerd. Ze zouden moeten leiden tot een betere wereld. Maar in de praktijk negeren mensen vaak deze ‘normaal-toch-waarden’ en handelen zij niet zo beschaafd. Over welke culturele waarden spreken we dan?

 

Lees meer...

 

signeren boek BrusselMijn bijdrage congres schoolleiders Brussel, 9 december 2016: Zin Verbindend Leiderschap.

Alle 120 deelnemers hebben een gesigneerd exemplaar van het boek Theatervoorstellingen in Organisaties gekregen.

 

De kracht van organisatie als theater is dat iedereen direct op het netvlies heeft wat er echt speelt in de eigen organisatie. Het is heel beeldend, waardoor mensen vaak direct veel beter snappen hoe mensen in de organisatie opereren – en dan vooral in de onderstroom.

 

Lees meer...

528 hits tot vernieuwing site, 8 oktober 2016.
 
Wegwijzer voor bewust omgaan met onvoorspelbaarheid bij strategische keuzes. Bruggen

 

"Onvoorspelbaarheid bij het nemen van strategische beslissingen kan gemanaged worden", aldus prof. dr. Heene in Bruggen naar het Onvoorspelbare; wegwijzer voor bewust omgaan met onvoorspelbaarheid bij strategische keuzes. Het boek bevat een theoretisch kader, toetst de praktijk bij ondernemers en vertaalt dit door naar een concreet plan van aanpak. Peter van den Boom is een van de 19 gastauteurs met zijn bijdrage De Antifragiele Organisatie.

 

Lees meer...

512 hits tot vernieuwing site, 8 oktober 2016.

 

Karen-met-publiek

Karen van Oudenhoven, hoogleraar en decaan van de faculteit sociale wetenschappen van de VU geeft een inleiding over Vluchtelingen in de regio. De bijeenkomst is georganiseerd door Gilde Zutphen en VU vereniging regio Gelderland. In de zaal: ongeveer 130 vrijwilligers en professionals die zich inzetten voor de opvang, ondersteuning en integratie van vluchtelingen in de regio Zutphen.

 

Lees meer...

649 hits tot vernieuwing site, 8 oktober 2016.

 

Jos de Blok is directeur van Buurtzorg. Hij zweert bij zelfstandige teams met een grote mate van zelfsturend vermogen. En hij baalt van management-blabla. In een interview in Trouw (2016) stelt hij de inhoud van het zorgproces centraal. Maar in de praktijk gaat het steeds meer om uitsluitend in geld uit te drukken maatregelen. Vaak staan die juist los van de zorgpraktijk. 

 

Lees meer...

648 hits tot vernieuwing site, 8 oktober 2016.

 

Foucault

De Franse filosoof Foucault legt verbanden tussen ideeënwerelden, sociaaleconomische en politieke aspecten. Ik vertaal zijn zienswijzen door naar organisatiepraktijken. Zijn kernthema waarheid stel ik centraal: welke ‘gevechten’ spelen zich af tussen subculturen in organisaties over de vraag ‘wie bezit dé waarheid?’ Want wie de waarheid claimt heeft de macht om te bepalen hoe het reilen en zeilen in een organisatie toegaat.

 

 

 

Lees meer...

2383 hits tot vernieuwing site, 8 oktober 2016.

 

Mensen produceren zelf hun cultuur. Hun redeneerpatronen en symbolen bepalen 'hoe te zijn'. Cultuur functioneert als sociale ordening; reduceert onzekerheden, maakt voorspelbaar en geeft verbondenheid. Wat mensen zelf ontwikkelen verwordt tot een sociaal feit: 'zo zijn onze manieren'. Geldt dát ook voor apen?

 

Lees meer...

2200 hits tot vernieuwing site, 8 oktober 2016.

Dit boek heet nu Theatervoorstellingen in organisaties

Een nar siert de cover van het boek "De interne veranderaar". En dat is niet toevallig. De auteurs maken in hun boek de vergelijking tussen het theater en organisaties. 'We spelen immers de gehele dag toneel', concluderen adviseurs Peter van den Boom en Peter de Roode. 'We acteren beter dan we zelf beseffen.' Een interview over het dagelijkse theater in organisaties en vier interventierollen.

Bestellen Theatervoorstellingen in organisatiesManagementboek

 

Lees meer...

1556 hits tot vernieuwing site, 8 oktober 2016.

 

Chaos dient zich dagelijks aan. Wat is nodig om een antifragiele organisatie te ontwikkelen? Over het spanningsveld tussen uniformiteit op basis van kernwaarden en het versterken van ieders uniciteit.

 

Lees meer...

1324 hits tot vernieuwing site, 8 oktober 2016.

Steunberen 

 

 

 

 

Steunberen geven aan een kerkgebouw tegendruk. Ze voorkomen dat het interieur van gewelven en luchtbogen naar buiten perst. Een totale ineenstorting zou het gevolg zijn. Welke functies vervullen steunberen in onze samenleving? En welke in organisaties? 

 

Lees meer...

FacebookTwitterLinkedIn