Leidinggevenden beraden zich voortdurend op kansen-horizons. Zij richten kerncompetenties op het realiseren van die horizons. Die competenties bestaan uit processen, technologieën en talenten. Het zijn de duurzame succesvoorwaarden, terwijl producten en diensten de korte termijn vormen.
Erosie doet kerncompetenties slijten en dus is constante waakzaamheid nodig. Want processen bureaucratiseren en technologieën verouderen snel. De talenten van vakmensen zijn het moeilijkste te actualiseren. Wat drijft vakmensen om talenten duurzaam te ontwikkelen en in te zetten? Het antwoord klinkt eenvoudig: zinverlening. Maar het zinfenomeen wordt vaak weggestopt. Alleszins de moeite om het weer te ontdekken.
Ik bouw mijn betoog als volgt op:
-
Zinverlening is de basis voor duurzame inzetbaarheid. Maar de werksituatie biedt niet altijd zinervaring. De afgrond van het zinloos duister doemt dan op.
-
‘Wachters van onze slaap’ stoppen het goud voor duurzame inzetbaarheid weg. De moderne samenleving heeft problemen met het zinfenomeen.
-
De zindialoog kan uitkomst bieden voor leidinggevenden en professionals om zinverwachtingen en zinervaring te bespreken.
Mijn bijdrage Zinverlening: het goud voor duurzame inzetbaarheid is geplaatst bij HR Zone 5 september 2017;
Download - pdf - - 'Zinverlening: het goud voor duurzame inzetbaarheid'